INFORMACIJE O VREMENSKI POSTAJI

Vremenska postaja deluje od januarja 2015. Nahaja se v Tolminu, med naseljem in reko Tolminko. Zaradi geografske lege je temperatura malenkost nižja kot v centru Tolmina, pa tudi naravno je "zaščitena" pred zahodnim vetrom. Od leta 2015 do danes je na lokaciji delovala različna oprema. Trenuten nabor opreme:

Vsi podatki se zbirajo v 12" prenosniku HP Elitebook.
Zakupljeno imam domeno www.vremetolmin.si, spletni prostor pa prijazno zagotavlja www.novagorica.eu

V centru Tolmina je postavljen še en merilnik za prašne delce (Davis Airlink). Kupljen je bil s prispevki tolmincev in nekaj drugih podpornikov vremenske postaje. Podatke s tega merilnika zbiram v predstavljam na posebni spletni strani: tolmin.zevs.si

VIDEO PREDSTAVITEV VREMENSKE POSTAJE

INFORMACIJE O POSAMEZNIH MERILNIKIH

TEMPERATURA, VLAŽNOST, PADAVINE, SONCE

Senzor za temperaturo in vlago je postavljen približno 180 cm nad tlemi (travnik), nad senzorjem je posoda za zbiranje padavin. Komunikacija z bazno postajo je brezžična. Osnovno napajanje je solarni panel (ki polni ogromen kondenzator), za rezervo pa še baterija. Iz bazne postaje gre približno 15 metrov kabla do merilnika za sončno obsevanje. Le-ta je nameščen na drogu ob hiši. Merjenje direktnega sončnega obsevanja je na tek lokaciji možno do 13:30 pozimi ter 17:00 poleti, nato se sonce skrije za drevesi ali terenom.

VETER

Merilnik za veter je nameščen na drogu, približno 1,5-2 metra nad streho hiše. Odprt je za severni, vzhodni in južni veter, na zahodni strani je klanec. Podatki o smeri in hitrosti vetra se do bazne postaje prenašajo brezžično v 2,5 sekundnem intervalu. Ker lokacija za merjenje vetra ni ustrezna oz. reprezentativna za mesto Tolmin, sem v dogovoru z gasilci (hvala gasilcem!) postavil še en merilnik za veter na gasilski stolp. Tam so meritve bolj relevantne, ker je vetromer postavljen na višino več kot 10 metrov in je "odprt" na vse strani. Podatki s tega merilnika se pretakajo v Ecowitt strežnik, od tam pa vsako minuto na spletno stran. Redko pride do nedostopnosti podatkov s strežnika, se pa zgodi.

TEMPERATURA TAL

Za merjenje temperature tal sta uporabljena dva temperaturna senzorja. En je vkopan 5 cm, drugi 30 cm v zemljo na vrtu. Z računalnikom sta povezana preko običajnega telefonskega kabla (cca 25 metrov) preko 1-wire protokola.

SENZOR ZA NOČNE OBLAKE

Temperaturni senzor v bučki je eksperiment določanja oblačnosti ponoči. Pri jasnem nočnem vremenu je temperatura v bučki približno 2-3 °C nižja kot na zraku. Bolj kot je nebo oblačno, manjša je razlika med temperaturama. Nekaj o principu sem napisal tukaj: www.vremetolmin.si/solarni_senzor.html

UPORABA PODATKOV

Podatki, predstavljeni na tem spletnem mestu, so ponujeni brezplačno. Nadaljnja uporaba je dovoljena, vendar mora biti ob tem naveden vir: "www.vremetolmin.si" . Vsi podatki so pridobljeni z različno hobi opremo, ki ni redno kalibrirana. Točnost je omejena na specifikacije proizvajalcev. Lastnik vremenske postaje/opreme ne sprejema odgovornosti za odločitve in potencialno škodo, ki bi temeljila na uporabi teh podatkov.
Posebna opozorila:

KONTAKT

Če te zanima še več o postaji, senzorjih in merilnikih, ali čemer koli s tem v zvezi, mi lahko pišeš na pws.tolmin @ gmail.com

Zapisal: Peter Leban, julija 2022