RAZELEKTRITVE - STRELE

Podatki o lokaciji trenutnih razelektritev so lahko podani z veliko napako. Nikoli se ne zanašajte izključno na te podatke pri pomembnih odločitvah.

Zemljevid prikazuje zaznane razelektritve v skoraj realnem času (z 10 sekundnim zamikom). Pogostost osveževanja se prilagaja nevihtni aktivnosti. Za prilagajanje pogledov uporabi kontrolnike na spodnjem robu zemljevida.

0
0
0

Programska oprema Astrogenic NexStorm - StormVue

V spodnjem grafu je prikazano število dnevnih razelektritev za zadnjih 31 dni. Razelektritve so označene z barvami: modra so bližnje, oranžna so srednje oddaljene (nekje do uradnega dometa senzorja), zelene barve pa so razelektritve, ki so precej oddaljene (več sto km). Višji modri stolpec tako pomeni, da je bila v Tolminu, ali bližnji okolici, nevihta.

Razelektritve v ozračju so najbolj pogoste ob nevihtah, pojavljajo pa se po celem svetu v vseh letnih časih. Pri nas je največ razelektritev pozno spomladi in poleti. Zimske nevihte so zelo redke.

Vremenska postaja Tolmin - Tolminka vključuje 4 detektorje za razelektritve:

Boltek LD-250

Antena, velikosti približno 12x8 cm, je pospravljena v plastično ohišje odsluženega senzorja WeatherFlow in pritrjena na vrh inox cevi. Za pravilno delovanje okrog antene ne sme biti nobene kovine. Inox cev je pritrjena ob steno hiše in dvignjena nad sleme približno 2 metra. Povezava s procesno enoto gre preko klasičnega CAT5 (Ethernet) kabla, dolžine 20 metrov. Procesna enota je nameščena poleg računalnika, in z njim povezana s serijskim kablom. Lokacija je z vidika EMC motenj precej tiha in ne zaznava t.i. lažnih razelektritev. Občasno lahko zazna vklop kakšnih elektromotorjev ali daljinskih upravljalnikov za igrače.
Zajem podatkov poteka s programom Nexstorm (full licence), število razelektritev pa beleži tudi Weather Display (občasno nezanesljivo). Slika z zemljevidom, lokacijami razelektritev in neviht, ter številski podatki je osvežena vsakih 5 minut.
Pod sliko je tudi poročilo o trenutnih (zaznanih) nevihtnih celicah. Generirano je avtomatsko in je v angleškem jeziku. Smer in oddaljenost sta določeni z najboljšo možno natančnostjo, vendar je le-ta omejena tudi z geografskimi elementi. Glede na to, da je antena locirana v mali dolinici pri Tolminki, prihaja do odbojev z vseh strani, še najbolj izraziti zaprti strani sta sever in vzhod.

Microsferics TOA V5

Antena je postavljena na leseni drog na travniku. Za pravilno detekcijo ne sme biti blizu kovinskih predmetov. S procesno enoto je povezana z 10 metrskim antenskim kablom (75 Ohm). Procesna enota je samostojna in ne potrebuje računalniškega vmesnika. Podatke pošilja v splet preko klasične Ethernet povezave. Za pravilno delovanje potrebuje tudi zanesljiv GPS signal (za točen čas). Podatke se zbirajo na microsferics.com serverju, kjer s pomočjo podatkov drugih detektorjev določijo lokacijo razelektritve. V Evropi je trenutno delujočih manj kot 20 detektorjev (september 2021), zato je pokritost slabša.
Najdaljši potrjeni doseg iz Tolmina (v kombinaciji z drugimi detektorji iz Evrope) je bil več kot 4000 km; zaznane so bile razelektritve sredi Atlantika. Detektor je v principu namenjen t.i. long-range detekcijam. Zaradi velike občutljivosti ob bližnjih nevihtah močno poraste število zaznanih razelektritev, zato server podatke začasno ignorira (nad 500 razelektritev v minuti).